Common Sorrel or Garden Sorrel (Rumex acetosa L.)
Sorrel is nowadays widespread on all continents and is used widely in many countries. In France, sorrel is used in ragout, fricassee and soups; it is a component of the famous herb soup. Irish peasants use sorrel to season fish and milk with; the English cooks puree it with sugar and vinegar to make green sauce for cold meat, or they stew it to dress meat with. Sorrel juice sours milk greatly, which has been known in Finland for centuries. The most famous Russian use of sorrel is in sorrel soup which is served either hot or cold, and is based either on vegetable or on fish, meat, chicken or mushroom broths.
|
Щавель кислый, или Щавель обыкновенный (Rumex acetosa L.)
Сегодня щавель распространен на всех континентах и используется в ряде стран достаточно широко. Во Франции щавель добавляется в рагу, фрикассе и супы, служит основным компонентом знаменитого супа из трав. Ирландские крестьяне добавляют щавель к рыбе и молоку, в Англии взбивают пюре из щавеля с сахаром и уксусом, получая зеленый соус к холодному мясу, либо делают тушеный щавель и подают опять же к мясу. Сок из листьев щавеля отлично сквашивает молоко, что успешно и применяется в течение уже не одного столетия в Финляндии. А самым же известным русским рецептом можно считать щавелевые щи, которые могут быть как холодными, так и горячими, как на овощном, так и на рыбном, мясном, курином или грибном бульонах.
|